Sterrenbeeld Weegschaal (Libra)

Beschrijving
Het sterrenbeeld Weegschaal (lat. Libra) is een sterrenbeeld dat niet bijzonder opvallend is, maar toch duidelijk zichtbaar. Het bevindt zich tussen Maagd en Schorpioen.
Weegschaal is een van de 48 klassieke sterrenbeelden uit de oudheid, ligt op de ecliptica en is een van de tekens van de dierenriem.
Kerngegevens sterrenbeeld Weegschaal
Helderste ster (helderheid): Zuben-el-schemali, Zubeneschemali (2,61m)
Oppervlakte: 538.052 deg² (rang 29)
Naburige sterrenbeelden:
Slangenkop, Maagd, Waterslang, Centaur, Lynx, Schorpioen, Slangendrager
Mythologie Weegschaal

Het sterrenbeeld Weegschaal is het jongste van de oude sterrenbeelden. Het werd pas in de 1e eeuw na Christus geïntroduceerd.
Het sterrenbeeld Weegschaal was al bekend bij de Soemeriërs onder deze naam, een mogelijke verklaring hiervoor zou het feit zijn dat in de tijd dat Weegschaal zichtbaar was, belastingen werden geïnd met behulp van balkenschalen.
De Grieken daarentegen schreven de sterren van Weegschaal toe aan het sterrenbeeld Schorpioen, dat zijn klauwen voorstelde. Het sterrenbeeld werd daarom door de Grieken “Chelai” (de klauwen) genoemd.
De Weegschalen van de Astrae
Het sterrenbeeld Weegschaal werd door de Romeinen gezien als de weegschaal van Astrae. Deze godin van de gerechtigheid werd door de Romeinen gezien in het sterrenbeeld Maagd. Tot op de dag van vandaag wordt Astrae beschouwd als een belangrijk symbool van gerechtigheid: we herkennen haar vaak als een geblinddoekte jongedame met een zwaard in haar ene hand en deze Weegschaal in de andere.
Bijzondere sterren in het sterrenbeeld Weegschaal
Zelfs vandaag de dag hebben de helderdere sterren van Weegschaal nog namen die teruggaan op de Griekse namen uit de tijd dat hun sterren nog bij Schorpioen hoorden.
Zubenschamali (Beta Librae) is de helderste ster in het sterrenbeeld en schijnt op 2,61 meter. De naam betekent “noordelijke klauw”.
De op één na helderste ster in Weegschaal, Zubenelgenubi (Alpha2 Weegschaal), schijnt op 2,7 meter. Zijn naam betekent zoiets als “zuidelijke klauw”.
Dubbele sterren
Alfa Librae is een dubbelstersysteem. Dankzij de grote afstand tussen de partnersterren kunnen ze met een eenvoudige verrekijker worden waargenomen. Omdat Alfa Librae echter bijna precies op de ecliptica ligt, wordt hij regelmatig verduisterd door de maan.
Feiten over Waage
- Karakteristieke vorm: Het sterrenbeeld Weegschaal heeft de karakteristieke vorm van een weegschaal of balans, met twee schalen en een evenwichtsbalk. Het is een van de 12 tekens van de dierenriem en daarom van bijzonder belang in de astrologie.
- Heldere sterren: Het sterrenbeeld Weegschaal bevat verschillende heldere sterren, waaronder Zubeneschamali (ook bekend als Beta Weegschaal) en Zubenelgenubi (ook bekend als Alpha Weegschaal). Deze sterren zijn belangrijke referentiepunten aan de hemel.
- Mythologie: In de Griekse mythologie wordt het sterrenbeeld Weegschaal vaak geassocieerd met de godin van de gerechtigheid, Themis of Astraea. Ze werd beschouwd als de laatste van de Olympische goden die de aarde verliet omdat de mensheid steeds onrechtvaardiger werd.
- Astrologische betekenis: Als sterrenbeeld heeft het sterrenbeeld Weegschaal een speciale astrologische betekenis en wordt het geassocieerd met bepaalde persoonlijkheidskenmerken en astrologische voorspellingen. Het wordt vaak geassocieerd met rechtvaardigheid, harmonie en evenwicht.
- Sterrenhopen en sterrenstelsels: Het sterrenbeeld Weegschaal bevat een aantal opmerkelijke deep-sky objecten, waaronder sterrenstelsels zoals NGC 5897 en de open sterrenhoop NGC 5897, die populaire doelen zijn voor amateursterrenkundigen.
- Locatie aan de hemel: Het sterrenbeeld Weegschaal is het best zichtbaar in de lente en vroege zomer op het noordelijk halfrond. Het bereikt zijn hoogtepunt aan de hemel tijdens de late avonduren.
- Associaties met andere sterrenbeelden: Het sterrenbeeld Weegschaal ligt dicht bij andere bekende sterrenbeelden zoals Schorpioen, Maagd en de Slangendrager. Deze sterrenbeelden zijn vaak zichtbaar aan de lente- en zomerhemel en maken samen deel uit van de dierenriem.
- Culturele betekenis: Het concept van rechtvaardigheid en evenwicht is erg belangrijk in veel culturen en het sterrenbeeld Weegschaal weerspiegelt deze ideeën. Het is terug te vinden in verschillende culturele voorstellingen en symbolen.
De Weegschaal vinden in de sterrenhemel
Weegschaal bestaat uit minder prominente sterren en is daarom niet zo gemakkelijk te vinden aan de nachthemel. Ter oriëntatie gebruiken we daarom Schorpioen, waarvan de schaar direct naar Weegschaal wijst.
Weegschaal komt niet erg ver boven de horizon uit en wordt het best waargenomen in mei en juni laat in de avond.