Sterrenbeeld Slangenkop (Serpens Caput)

Beschrijving
Het sterrenbeeld Slangenkop (lat. Serpens Caput) hoort bij het sterrenbeeld Slang en vormt de kop zoals de naam al zegt. De kop heeft een opvallende driehoekige vorm . Het bevindt zich tussen de sterrenbeelden Weegschaal en de Slangendrager.
De slang is een van de 48 klassieke sterrenbeelden uit de oudheid.
Kerngegevens sterrenbeeld Slangenkop
Helderste ster (helderheid): Unukalhai, Unuk al Hay, Unuk, Cor Serpentis (2,63m)
Oppervlakte: 636.928 deg² (totale oppervlakte van de slang, rang 23)
Naburige sterrenbeelden:
Noorderkroon, Ossenhoeder, Maagd, Weegschaal, Slangendrager, Hercules
Geschiedenis en mythologie

Het sterrenbeeld Slangenkop werd voor het eerst beschreven door de Griekse astronoom Ptolemaeus in de 2e eeuw na Christus. Het komt echter ook voor op Babylonische sterrenkaarten uit de 8e eeuw voor Christus.
In de Griekse mythologie wordt het sterrenbeeld geïnterpreteerd als de slang Asclepius. Asclepius was een zoon van Apollo en een meester in de geneeskunst. Hij zou de doden weer tot leven hebben kunnen wekken. Dit bracht Zeus ertoe hem te doden om de balans tussen leven en dood te herstellen. Asclepius werd later echter vereerd als de god van de genezing.
Bijzondere sterren en dubbelsterren
Het sterrenbeeld Slangenkop bevat een aantal heldere sterren, waaronder Alpha Serpentis, ook bekend als Unukalhai, wat de helderste ster in het sterrenbeeld is. Er zijn ook verschillende dubbelsterren in het sterrenbeeld, waaronder Theta Serpentis en Eta Serpentis.
Feiten over de Slangenkop
- Karakteristieke vorm: Het sterrenbeeld Slangenkop heeft een karakteristieke vorm die vaak wordt afgebeeld als de kop van een slang die naar het westen kijkt. De slang strekt zich uit over de hemel en is gemakkelijk te herkennen.
- Heldere sterren: Het sterrenbeeld Slangenkop bevat verschillende sterren die met het blote oog zichtbaar zijn, waaronder Unukalhai (Alpha Serpentis), de helderste ster in de Slangenkop. De naam Unukalhai komt uit het Arabisch en betekent “nek van de slang”.
- Mythologie: Er zijn verschillende verhalen over slangen in de Griekse mythologie, maar het sterrenbeeld zelf is niet specifiek geassocieerd met een mythologisch figuur of verhaal. Slangen spelen echter wel een rol in verschillende mythologische verhalen.
- Locatie aan de hemel: Het sterrenbeeld Slangenkop is het best zichtbaar aan de zomerhemel op het noordelijk halfrond. Het bevindt zich tussen de sterrenbeelden Maagd (Maagd) en Hercules (Hercules).
- Deep sky-objecten: Het sterrenbeeld Slangenkop bevat een aantal interessante deepskyobjecten, waaronder de Dumbbellnevel (M5), een bekende bolvormige sterrenhoop. De halternevel is een favoriete bestemming voor sterrenkijkers en astronomen.
- Waarneemnotitie: Vanwege zijn karakteristieke vorm en de aanwezigheid van de halternevel is het sterrenbeeld Slangenkop een favoriet doel voor waarnemingen met telescopen. De nevel en andere deepskyobjecten in dit deel van de hemel zijn bijzonder interessant om te verkennen.
- Culturele betekenis: Het sterrenbeeld Slangenkop heeft geen bijzondere symbolische betekenis in verschillende culturen en tijden. Het is meer een deel van het grotere sterrenbeeld van de slang, dat desondanks een rol speelt in veel culturen en mythologische verhalen.
De Slangenkop vinden in de nachtelijke hemel
Het sterrenbeeld Slangenkop is het beste te zien aan de hemel in de zomer. Het bevindt zich tussen de sterrenbeelden Weegschaal en Slangendrager en is gemakkelijk te vinden door deze twee sterrenbeelden als referentiepunt te gebruiken. Het sterrenbeeld is het beste te zien op een heldere nacht zonder storende lichtvervuiling.