Sterrenbeeld Draak (Draco)

Sterrenbeeld Draak

Beschrijving

Het sterrenbeeld Draak (lat. Draco) is een sterrenbeeld aan de noordelijke hemel dat het hele jaar door zichtbaar is vanuit Midden-Europa. Het is een heel groot, uitgestrekt sterrenbeeld en grenst in totaal aan 8 andere sterrenbeelden.

De draak is een van de 48 klassieke sterrenbeelden uit de oudheid. In de oudheid maakte het sterrenbeeld van de Kleine Beer ook deel uit van het sterrenbeeld van de draak en werd het opgevat als de vleugels van de draak.

Kerngegevens sterrenbeeld Draak

Helderste ster (helderheid): Etamin, Ettanin, Eltanin (2,23m)

Oppervlakte: 1082,952 deg² (rang 8)

Naburige sterrenbeelden:
Kleine Beer, Giraffe, Grote Beer, Ossenhoeder, Hercules, Lier, Zwaan, Cepheus

Blauwe ster

Mythologie Draak

Sterrenbeeld Draak
Bron: Stellarium.org

In de Griekse mythologie werd de draak vaak afgeschilderd als een gemeen en gevaarlijk wezen. Er wordt gezegd dat de Draak werd geboren uit Typhon, een reusachtig monster dat van de aarde naar de onderwereld werd verbannen. De draak bewaakte vaak schatten of maagden die werden geofferd om de draak gunstig te stemmen.

In één verhaal kreeg de held Herakles van zijn leraar, de Centaurus Chiron, de opdracht om een kudde vee te stelen die door een draak werd bewaakt. Herakles versloeg de Draak en stal de kudde.

In een andere legende wordt de Draak in verband gebracht met het verhaal van Jason en de Argonauten. Jason en zijn bemanning werden door koning Aietes op een gevaarlijke missie gestuurd om het Gulden Vlies te vinden, dat werd bewaakt door een draak. Met de hulp van Medea, de dochter van de koning, doodde Jason de Draak en kreeg hij het Gulden Vlies.

Blauwe ster

Bijzondere sterren en dubbelsterren

Het sterrenbeeld Draak, ook wel Draco genoemd, is een indrukwekkend en groot sterrenbeeld aan de hemel met een verscheidenheid aan opvallende sterren en dubbelsterren. Een van de meest opvallende sterren in Draco is Gamma Draconis, ook bekend als Eltanin, die de kop van de Draak markeert en helder schijnt aan de nachtelijke hemel. Een andere belangrijke ster in dit sterrenbeeld is Thuban, die in de oudheid diende als de Poolster, voordat de precessie van de aarde Polaris dicht bij de huidige Poolster bracht.

Het stelsel 39 Draconis is een interessant voorbeeld van een dubbelster. Het bestaat uit twee dicht bij elkaar gelegen sterren die samen een opvallend dubbelsterrenpaar vormen. Het sterrenbeeld Draco staat niet alleen bekend om zijn opvallende sterren en dubbelsterren, maar ook om zijn mythologische betekenis en de rol die het speelde in de oude navigatie en astronomie. Het nodigt hemelwachten uit om de schoonheid en geschiedenis van de nachtelijke hemel te verkennen.

Blauwe ster

Feiten over Draak

  1. Mythologische betekenis: In de Griekse mythologie stelt de draak Draco een draak voor die door de godin Hera werd gestuurd om Heracles (Hercules) te doden toen hij nog een kind was. Herakles slaagde er echter in om de Draak te verslaan.
  2. Polaris: Een van de opvallendste sterren in Draco is Thuban (Alpha Draconis), die de Poolster was tot de precessie van de aarde rond 1900 voor Christus. Tegenwoordig wijst de hemel van de noordpool in de richting van Polaris in het sterrenbeeld Kleine Beer.
  3. Het drakenlichaam: Draco strekt zich uit over een groot deel van de hemel en ziet eruit als een lang, kronkelend drakenlichaam dat slingert tussen de Grote Beer en de Kleine Beer.
  4. De Katteoognevel: In het sterrenbeeld Draco ligt de beroemde Katteoognevel (NGC 6543), een planetaire nevel die is achtergelaten door een stervende zon. De nevel heeft een kenmerkende, kattenoogachtige vorm en is een favoriet doelwit voor telescoopwaarnemers.
  5. Dubbelsterren: Draco herbergt een aantal interessante dubbelstersystemen, waaronder het nauwe paar Gamma Draconis en het heldere paar Nu Draconis.
  6. Sterrenstelsels en sterrenhopen: Draco bevat ook een verscheidenheid aan sterrenstelsels en open sterrenhopen die interessant zijn voor amateurastronomen. Opmerkelijke objecten zijn onder andere de Draco Dwarf Galaxy en de open sterrenhoop Messier 52.
Blauwe ster

De Draak vinden in de nachtelijke hemel

Het sterrenbeeld Draak is het hele jaar door zichtbaar op het noordelijk halfrond en kan het best worden waargenomen van april tot juli. Om het sterrenbeeld te vinden, zoek je naar de Grote Beer. Als je een lijn trekt vanaf de twee achterste sterren van de Beer, vind je Polaris. De Draak bevindt zich ten oosten van Polaris en strekt zich uit langs een gebogen lijn van ongeveer 10 sterren.

meer…